top of page

YÖS HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLER

YÖS Nedir?
Türkiye’de lisans veya ön lisans eğitimi almak isteyen Türk adaylar, her yıl ÖSYM tarafından düzenlenen YKS'ye katılırlar. Türkiye'de üniversite eğitimi almak isteyen yabancı öğrenciler ise Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS)’e katılarak bu imkana sahip olabilirler.

YÖS'e Kimler Başvurabilir?
Lise son sınıf öğrencisi veya mezun olmak şartı ile;
Yabancı uyruğa sahip olanlar,
Yurtdışında lise bitirip, çifte vatandaşlığı olan Türkler (Türk vatandaşlığından çıkmalarına gerek YOKTUR),
Yurtdışında lise bitirip, o ülkede eğitim süresinde en az 3 yıl ikamet etmiş olan Türkler (Türk vatandaşı olsa bile bu haktan yararlanabilir),
Mavi karta sahip olanlar.

Mavi Kart Nedir?
Eğer çifte vatandaşlığınız var ise ama liseyi Türkiye'de okuduysanız veya son sınıf öğrenci iseniz, YÖS'e girebilmek için Türk vatandaşlığından çıkmanız ve mavi karta sahip olmanız gerekmektedir. Bu işlemleri İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü – Vatandaşlıktan Çıkma Şubesinden veya yurtdışında bulunan konsolosluklardan yapabilirsiniz.
















Vatandaşlıktan Çıkma İşlemleri Ne Kadar Sürer?
Ortalama 3 ay içerisinde işlemler tamamlanır.

YÖS Ne Zaman Yapılır?
YÖS sınavları genelde her yıl Nisan, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında üniversitelerin kendi belirledikleri tarihlerde yapılır. Fakat 2023 senesinde ilk defa YÖS, ÖSYM tarafından Ocak ayında merkezi olarak yapılacaktır. ÖSYM'nin konuyla alakalı duyurusuna buradan ulaşabilirsiniz. Bu sınavın dışında, 2023 senesinde de üniversitelerin kendi sınavlarını yapması beklenmektedir. Öğrenciler tercih ettikleri sınava girebilirler.

YÖS Derslerinin İçeriği Nasıldır?
YÖS Hazırlıkta Matematik1, Matematik2, Geometri ve IQ dersleri bulunmaktadır.

Matematik Konuları: Temel Kavramlar, Çözümleme, Taban Aritmetiği, Bölme-Bölünebilme, Asal Sayılar ve Faktöriyel, EBOB-EKOK, Rasyonel Sayılar, Basit Eşitsizlikler, Üslü ve Köklü Sayılar, Mutlak Değer, Çarpanlara Ayırma, Denklemler, Oran-Orantı, Fonksiyonlar, Kümeler, 2. Dereceden Denklem ve Eşitsizlikler, Polinom, Karmaşık Sayılar, Logaritma, Trigonometri, Limit, Türev, İntegral

Geometri Konuları: Doğruda Açılar, Üçgende Açılar, Üçgende Açı-Kenar Bağıntıları, Dik Üçgen, İkizkenar ve Eşkenar Üçgen, Üçgende Açıortay Bağıntıları, Üçgende Kenarortay Bağıntıları, Üçgende Benzerlik, Önemli Teoremler, Üçgende Alan, Çokgenler, Dörtgenler, Deltoid, Paralelkenar, Eşkenar Dörtgen, Dikdörtgen, Kare, Yamuk, Çemberde Açı, Çemberde Uzunluk, Daire, Doğru Analitiği, Çemberin Analitik İncelenmesi, Katı Cisimler, Vektörler 


IQ Konuları: Şifreler, Sayı Diziler, Farklı Şekli Bulmak, İşlemler, Matrisler, Şekil Bağıntıları, Şekil-Sayı İlişkileri, Uzaysal Şekillerin Karşılaştırılması, Tablolar, Terazilerde Denge

YÖS Sınav İçeriği Nasıldır?
YÖS soru sayısı 80 – 100 arasında olup üniversiteye göre değişiklik göstermektedir. Ortalama olarak; Matematik 30 – 40, Geometri 5 – 15 ve IQ 40 – 60 sorudan oluşur. Sınav süresi 90-130 dakika arasında değişir.

YÖS Taban Puanı Kaçtır?
YÖS merkezi bir sınav olmadığı için baz alınan bir tane taban puanı yoktur, taban puanları üniversitelere göre değişebilir. Soru dağılımı ve üniversitelerin bulunduğu şehirler de taban puanlarını değiştirir.

YÖS İçin Diploma Notu Önemli Mi?
Bazı üniversitelerin YÖS'e başvuru kriterlerinde diploma notunun minimum 40 ya da 60 olması şartını görebilirsiniz. Özellikle Tıp ve Diş Hekimliği gibi bölümlerde diploma notu üniversiteye göre değişiklik gösterebilir. Başvuru yaparken bu şartı arayan üniversitelere dikkat etmelisiniz. Uluslararası diploma almış öğrencilerimizin 'Denklik Belgesi' alarak diploma notunun Türkiye'deki bir liseye denk olduğunu göstermesi gerekmektedir.













YÖS Sınav Yeri Nerededir?
YÖS düzenleyen üniversiteler Türkiye'de kendi yerlerinde ya da belirledikleri bir sınav merkezinde sınavı yapabilir. Yurtdışında ise Almanya, Rusya, Azerbaycan, Kırgızistan gibi birçok farklı ülkede bulunan sınav merkezlerinde eş zamanlı olarak düzenlenmektedir.

YÖS Başvurusu Nasıl Yapılır?
YÖS başvurusunu sınavına gireceğiniz üniversitenin kendi web sitesinden sisteme kayıt olup  başvuru tarihleri içerisinde yapmanız gerekmektedir. Okulumuzda başvuruları rehber öğretmenimiz ile beraber yaparak öğrencilerimizi yönlendiriyoruz ve eksiksiz bir başvuru yapmalarını sağlıyoruz.

YÖS Sınavında En Çok Tercih Edilen Programlar Hangileridir?
Tıp, eczacılık, diş hekimliği, mühendislik, hukuk, işletme, mimarlık, psikoloji, veterinerlik gibi birçok bölüme YÖS ile başvuru yapabilirsiniz. 

YÖS Sınavına En Çok Hangi Ülkeler Başvurmaktadır?
Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgızistan, Tacikistan, Bulgaristan, Suriye, İran, Irak, Afganistan, Pakistan, Mısır, Tunus, Almanya, Hollanda, Fransa..



Maltepe YÖS Kursu'nda Rehberlik Birimimiz İle Beraber Öğrencilerimizin Sınav Başvuru ve Sonuç Süreçlerinde Beraber İlerliyoruz. Aynı Zamanda, Dönem Boyunca Deneme Sınavı Sonuçları Takibi ve Öğrencilerimizde Düzenli Bireysel Görüşmeler Yapıyoruz.
Sınavdan Sonra İse En Önemli Nokta, Öğrenciyi Yeteneklerine ve Hedeflerine Göre Doğru Yönlendirmektir.
2015 Senesinden Beri YÖS Konusunda Olan Tecrübemizle Başarılı ve Mutlu Binlerce Öğrenci Mezun Ettik. Sıra Sizde..



 

Kütüphanede Ayakta Duran Öğrenci
Sınıfta Ders Çalışan Öğrenciler
bottom of page